zondag 21 oktober 2007

Sport

Misschien niet voor iedereen zo boeiend...

Sport wordt hier toch anders gezien als thuis, het is hier toch meer de Amerikaanse manier (niet hardop zeggen) van entertainment. Na wat gesprekken op werk is het toch wel duidelijk dat het hier in Toronto maar om een sport gaat, hockey, of beter gezegd de Leafs (Toronto Maple Leafs, spelen in de NFL wat de Noord Amerikaanse prof competitie is). Het summum is om naar een wedstrijd te gaan in het Air Canada Center, probleem is dat er maar 19.000 mensen in kunnen en er ongeveer 18.000 seizoenkaarten zijn waarvan weer heel door bedrijven. De meeste "gewone"mensen die een wedstrijd kunnen bekijken zoeken een wedstrijd door de weeks uit tegen een minder tegenstander, op deze manier is de zwarte markt nog te betalen.

Zelfs nu de Leafs al jaren slecht spelen (laatste Stanley Cup in 66/67) is het mudvol. Van de week heb ik een wedstrijd gezien op tv; 0-2 voor en dan in overtime verliezen door own goal (komt bijna nooit voor, kranten staan er vol over). Gister een makkie thuis tegen Chicago, 3-1 voor en dus kon ik wel 10 minuten wat anders doen; 3-5 achter en 4-6 verloren. Schijnt de laatste jaren typisch Leafs te zijn. Soort Ado de laatste jaren maar dan wel met publiek.

Heel veel mensen spelen zelf ook hockey, vooral echter onderling en niet in competities. De ice-rinks, vanaf 1 Dec gaan de outdoor ook open, zijn nu tot ver na middernacht bezet. Diverse collega's zeggen dat ik ook niet anders kan dan Jesper deze winter het ijs op te sturen, eerst met dubbel ijzers en volgend jaar met echte en een stoel. Er schijnen hier kinderen te kunnen schaatsen voordat ze kunnen lopen.

Tweede plaats in Toronto is het NBA basketbal, Toronto Raptors. Ook altijd een uitverkocht ACC maar af en toe schijnen hier kaarten voor te krijgen. Seizoen begint bijna dus verder weinig over te zeggen. Omdat er veel actie is vinden veel mensen het leuk om te kijken, heel veel huizen hebben op hun opricht dan ook een ring hangen/ staan.

Tja, betreft grootte komt dan het baseball van de Major League. De Blue Jays spelen in het grote Skydome maar trekken maar halve zalen, tenzij ze eens drie keer op rij winnen. Op dit moment is de laatste wedstrijd van de halve finale (woensdag World Series, Colorado Rockies - ligt nu al sneeuw in Denver- tegen Boston of Cleveland) en de BlueJyas zijn al heel lang op vakantie. De meningen zijn erg verdeeld over baseball. Veel mensen vinden het de leukste sport om te doen maar om te kijken net zo leuk als de 10km schaatsen en hebben dus moeite om alle 9 innings wakker te blijven.

Er is ook voetbal hier. Dit jaar is Toronto FC opgericht en spelen in een nieuw stadion in de MLS tegen Beckham en vrienden. Van de hele MLS heeft TFC diverse records dit jaar, meeste nederlagen, minst gescoord, meest tegen, etc. Maar wel elke week uitverkocht met 20.000 zeer fanatieke fans. Ik kende behalve de trainer en de spits niemand, dus geen Beckham ofzo bij ons. Het is wel zo dat voetbal de meest beoefende sport hier is, echt overal liggen velden, maar na 18 jaar stopt bijna iedereen ermee.

Canada heeft de CFL voor "Canadian Football", net iets anders dan NFL. Probleem is dat er maar iets van 8 ploegen in de competitie zitten. Toch zitten er steeds zo'n 30.000 in de Skydome als de Argonauts spelen. De kranten staan er nu bol van dat de Buffalo Bills (wel NFL) op anderhalf uur afstand in de USA eraan denken om geheel of gedeeltelijk in Toronto te gaan spelen. Er zijn op werk al diverse mensen die seizoenkaarten hebben voor de Bills.

Al denk ik wel eens dat bij alle soccer/football wedstrijden de beruchte tailgate parties (Barbie op de parking) voor de wedstrijd belangrijker zijn dan de wedstrijd.

Al met al veel grote sporten hier maar geen enkel team zal hier kampioen worden. Helaas kan ik hier geen Eredivisie zien, RTL.NL laat wel alle samenvatting van ADO zien en verder is er wel veel Engels en Italiaans voetbal op tv.

Verder heeft werk kaarten voor Leafs, Raptors, Bluejays en TFC. Dus beetje lobbyen maar...

Geen opmerkingen: