zondag 10 augustus 2008

Tobermory dag 3

Ten eerste, om iedereen gerust te stellen: Vannacht rond 4 uur heeft er een zware explosie plaatsgevonden in een propaanfabriek in Toronto, maar dat is zeker 30 kilometer bij ons huis vandaan. In een straal van 1,6 kilometer van de fabriek zijn duizenden mensen geevacueerd en de snelwegen 400 en 401 waren bijna de hele dag afgesloten. Wonder boven wonder zijn er 'maar' 18 gewonden en 1 dode te betreuren (en die laatste komt waarschijnlijk niet eens door de explosie).

***
De dag begint voor ons hetzelfde als gisteren: Wakker geworden van de veerboot en het regent pijpestelen. Het ontbijt bestaat vandaag uit pancakes (door Bob gebakken), bacon en fruit. Even later zien we zowaar wat blauwe vlekken in de lucht en we besluiten de gok te wagen en een boottochtje te maken. Dus op naar de haven en de " Great Blue Heron V" - een glass bottom boat die ons door een deel van het Fathom Five National Marine Park zal varen.


Vanwege de wind is de tocht iets ingekort (1,5 in plaats van 2 uur), maar de toeristische hoogtepunten doen we wel gewoon aan. De route leidt ons eerst naar Big Tub om de scheepswrakken te bekijken en daarna via de Otter Islands naar Flower Pot Island, genoemd naar de twee geërodeerde stukken gesteente die als bloempotten langs de steile wanden staan.


Dit hele gebied maakt deel uit van de Niagara Escarpment en je moet het zien als een soort Grand Canyon die onder water staat. Maar, de tocht was leuk/mooi en we hebben het bijna de hele tijd droog gehouden. Jesper kon op het benedendek veilig rondrennen, dus daar hadden we bijna geen omkijken naar.

Terug in Tobermory bij de supermarkt verse gevulde wraps gekocht en die op een bankje in de haven (in de zon, jawel!) opgegeten. Daarna de ' boulevard' afgelopen en toen weer terug naar Bob en Christine om even buiten te spelen (Jesper) en een rondje te rennen (Martijn). Nu nog even besluiten wat en waar we vanavond gaan eten en dan hopen op nog een droge, liefst zonnige dag morgen.

NB. De naam Fathom Five National Marine Park komt van Ariels Song uit 'The Tempest' van Shakespeare:

Full fathom five thy father lies,
Of his bones are coral made;
Those are pearls that were his eyes,
Nothing of him that doth fade,
But doth suffer a sea change
Into something rich, and strange

Het Marine Park is ooit opgericht om alle scheepswrakken te beschermen tegen diefstal en beschadiging (en daarmee de toeristische industrie in Tobermory te beschermen). Een fathom is ook een nautische lengteaanduiding en komt overeen met 6 feet of 1.83 meter. Zo, dat is wel weer genoeg educatie!

Meer foto's van Fathom Five National Marine Park zijn te zien op flickr.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi luitjes,

Gelukkig dat het weer mee valt zodat jullie genoeg leuke dingen kunnen doen met soms zefs een zonnetje.Zo te lezen hebben jullie het primanaar je zin.Ben benieuwd naar de foto,s maar dat komt wel als jullie thuis zijn.Geniet nog van de laatste dag. Groetjes
Eef-Ma-Eef