Ik heb al eerder verteld dat mijn kennis van geschiedenis niet zo geweldig is en dus wist ik ook nooit waarom men in de UK en Canada de eerste weken van november met papieren klaproosjes opgespeld loopt. In Nederland wordt deze dag niet gevierd, want Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog en in tegenstelling tot België en de UK heeft het zijn neutraliteit kunnen behouden. Officieel eindigde WO I op 11 november om 11 uur in 1918 toen Duitsland de Armistice ondertekende. Remembrance Day valt dus op 11 november, maar wordt over het algemeen gevierd op de tweede zondag in november die daar het dichts bij ligt. De vieringen lijken veel op onze 4 mei vieringen, compleet met blazen van de Last Post, 2 minuten stilte en kransleggingen.
De beroemdste Remembrance Day poem is de volgende:
In Flanders Fields
In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.
— Lt.-Col. John McCrae
Luitenant Kolonel John McCrae schreef dit gedicht, tussen bombardementen door, op 3 mei 1915, een dag nadat zijn vriend was omgekomen. Het gedicht is een van Canada's meest prominente symbolen. Tijdens de meeste Remembrance Day ceremonies zal dan ook een vertolking van het gedicht voorkomen. Veel schoolkinderen leren het uit het hoofd (ik heb het nog niet getest bij Jesper). Een deel van het gedicht -het eerste couplet- staat ook op ons 10 dollar biljet.
De klaproos is hét symbool geworden omdat ze, blijkens het gedicht, veel voorkwamen op de Vlaamse slagvelden. Natuurlijk refereert de rode kleur ook aan al het bloed dat daar is vergoten. De poppy ziet er in elk land anders uit en is ook aan verandering onderhevig. Zo heeft 'ie ook al een tijd een groen hart gehad -zo gek zijn ze op die crèche dus niet. Tegenwoordig ziet de poppy er hier zo uit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten