woensdag 18 maart 2009

To be baptized or not to be baptized ...

Deze vraag hebben wij ons zelf de afgelopen twee weken vaak gesteld. Toen ik Jesper probeerde in te schrijven bij de katholieke school, bleken ze erg strict te zijn met hun 'toelatingseisen': De Halton Catholic District School Board maakt geen uitzonderingen en een doopcertificaat moet worden overlegd bij inschrijving. Ja, hoe graag willen wij Jesper op deze school hebben en hoe ver willen wij daarvoor gaan?

De school in kwestie: Pope John Paul II Elementary School

In Nederland hadden wij -voor wij naar Canada vertrokken- ook al contact gehad met de lokale katholieke school om Jesper daar in te schrijven, maar vanwege ellenlange wachtlijsten (en voorrangsregelingen voor buurtbewoners) was de kans dat hij ooit aan de beurt zou komen erg klein en hebben we hem bij de openbare school ingeschreven.

Waarom dan toch zo graag een katholieke school, terwijl wij zelf niet-katholiek resp. niet praktiserend zijn? Wij hebben helemaal niets tegen een openbare school, laat dat voorop staan, maar wij vinden het helemaal geen gek idee dat Jesper iets meekrijgt van het Christendom. Of je nu in God (of Allah, Jehova, Jahweh, Brahma of welke naam Hij ook mag hebben) gelooft of niet, feit is dat het Christendom aan de basis staat van veel dingen in onze cultuur, te beginnen met alle feestdagen die wij met hand en tand verdedigen. Want wat vieren we nu eigenlijk op Goede Vrijdag, met Pasen, Pinksteren en Kerstmis?

Dat is dus onze voornaamste overweging en was het daar bij gebleven, dan was Jesper hier in Canada na deze tegenslag 'gewoon' naar de Public School gegaan. Maar nu zijn er nog meer dingen die meewegen:

  1. De Public en Catholic scholen hebben verschillende weekindelingen; kinderen gaan hier niet zoals in Nederland 4 1/2 dag naar school, maar of 5 ochtenden (of middagen) per week (Catholic School Board) of maandag (of dinsdag), woensdag (of donderdag) en om de week op vrijdag (Public) naar school. Ons lijkt het beter voor Jesper om elke ochtend naar school te gaan, dan weet hij tenminste waar hij aan toe is; wij hechten veel waarde aan het adagium Rust, Reinheid en Regelmaat, al moet ik toegeven dat dat de laatste jaren steeds moeilijker wordt, haha!
  2. Wij willen Jesper's leventje zo min mogelijk verstoren (ja, hier komt toch het schuldgevoel de kop opsteken) en aangezien veel van zijn vriendjes van het kinderdagverblijf en ook overbuurmeisje Mary naar deze katholieke school zullen gaan, zal de overgang een stuk makkelijker zijn dan wanneer hij naar een school moet waar hij niemand kent.
Maar moet je hem daarom dan maar laten dopen? Nee, zeiden wij in eerste instantie, want is dat niet een béétje hypocriet? Maar aan de andere kant, als de kerk er zijn medewerking aan wil verlenen, waarom niet? En dus zijn wij vanavond op bezoek geweest bij Father Mark van Saint Matthew's Catholic Church, de Parish waar de school bij hoort.

De pastoor liep rond op sportschoenen en begon direkt met Jesper te spelen. Nadat Jesper zijn rugzak had omgekeerd en alles aan Father Mark had laten zien, waren wij aan de beurt. De keuring viel reuze mee al uitte hij natuurlijk wel zijn twijfels over onze betrokkenheid bij het geloof na de doop en natuurlijk zei hij tussen neus en lippen door dat wij toch iets moois misten, maar al met al was het een kort maar prettig gesprek.

Jesper en Father Mark hebben nog met autootjes gespeeld in de hal van de moderne, 16 jaar oude kerk -"This is not part of my job description!" en wij mochten even een blik werpen in het schip (ook daar hebben de Porsche en Ferrari een paar rondjes gedaan) en toen gingen wij de donkere avond in met een datum voor DE DOOP, het boekje "Handbook for Today's Catholic" en de belofte dat wij minstens op de voorbereidingsavond voor first time parents en een paar keer naar een zondagsdienst zullen komen om 'het toch een kans te geven'.

Het gaat dus echt gebeuren: Jesper wordt gedoopt, wie had dat gedacht? Om het hele gebeuren wat betekenisvoller te maken is de datum vastgezet op zaterdag 16 mei om 3 uur 's middags: Father Mark wilde graag van het vaste schema afwijken, zodat tenminste opa en oma erbij konden zijn. Nu nog nadenken welke ruimdenkende katholieke vrienden we nog meer uit willen nodigen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Amanda en Martijn,dat geeft weer een extra dimensie aan ons bezoek en wordt een (onverwachte)familie traditie voortgezet.Het is volgens mij een goede keuze om een school uit te zoeken waar het geloof een rol speelt, ongeacht welk geloof.Om maar in de juiste sfeer te blijven kan ik vaststellen dat het zaad niet op de rotsen is gevallen. groetjes Cees

Anoniem zei

Hallo Amanda Martijn en Jesper,

Een ding is zeker niemand wordt er slechter van. Jesper heeft later toch zelf de keuze om wat met het geloof te doen. Er zijn zoveel mensen die gedoopt zijn en er verder niets tot bijna niets mee doen. (zie ons zelf. Verder een hele dikke knuffel en geniet van het leven.
Jan en Marcella

Anoniem zei

Oo! Leuk zeg; dan krijgt Jesper een extra naam!! :)

Lijkt me best praktisch als je tegenwordig wordt opgevoed met een geloof. Niet dat ik er iets mee heb, maar toch.

En zijn jullie er al uit welke naam

Kus,
Sam

Unknown zei

Hallo Amanda en Martijn, Ook ik ben de mening toegedaan dat Jesper er zeker niet 'slechter' van zal worden als hij naar een school op christelijke grondslag gaat.
Ik kan Father Mark heel goed begrijpen, want hij zal het niet leuk vinden als het dopen alleen maar plaatsvindt om Jesper toegelaten te krijgen op Halton (een soort boterbriefje, maar dan voor kleuters). Wellicht zijn er in Saint Matthew's, net zoals in Nederland, af en toe kinder- en/of gezinsvieringen. Daar zouden jullie een enkele keer naar toe kunnen gaan. Zo'n dienst heeft doorgaans geen zware lading en wennen jullie en Jesper aan een incidentele kerkgang. Jullie zullen daar evenmin 'slechter' van worden. In ieder geval zou zoiets een mooie gelegenheid zijn om zo nu en dan je geweten te sussen! Maar wie weet, kom je toch al met de kerk in aanraking vanwege activiteiten vanuit en door Halton.
Groetjes, ook van Solange,
John.