vrijdag 12 september 2008

Orkaan Ike

Orkaan Ike is nog niet aan land gekomen in Texas of hij richt al financiële schade aan... in Canada wel te verstaan. Sinds vanmorgen vroeg is de prijs van benzine met 13 cent gestegen en kost hier nu gemiddeld 1.36!



Dat zorgde gisteravond voor leuke taferelen bij de benzinestations: Hele rijen wachtenden -langer dan de rijen 's ochtends voor de Tim's- om nog even snel 'goedkoop', want dat is sinds een half jaar ook een relatief begrip, te tanken en zoveel mogelijk jerrycans te vullen. Op sommige locaties zorgde het voor verkeerschaos en zelfs het engelengeduld van de Canadezen werd op de proef gesteld: Kom je na 15 minuten wachten eindelijk aan de pomp, is de benzine op! Er ontstonden dan ook her en der wat opstootjes.

Het mooie is dat deze enorme prijsstijging volledig gebaseerd is op speculaties. Op de website van de Nederlandse NOS staat het volgende:
De orkaan Ike gaat naar verwachting morgen aan land als orkaan van de derde categorie en kan dan windsnelheden hebben van 180 tot 210 kilometer per uur. Door het ondiepe kustwater kunnen er golven van 15 meter ontstaan.
en:
Mogelijk lijdt ook de Amerikaanse olie-industrie grote schade. In het Texaans kustgebied staan 26 raffinaderijen, samen goed voor een kwart van de Amerikaanse raffinagecapaciteit. De benzineprijzen zijn in afwachting van Ike met 25 procent gestegen.

Het artikel in de Toronto Star staat ook vol met maybe's en probably's. En dan is het helemaal moeilijk te verkroppen als je hoort dat in de US de benzineprijzen rond de dollar liggen... Snap je het nog? O ja, om het nog mooier te maken: In Canada hebben 'we' ook olie, maar die wordt geloof ik voornamelijk geexporteerd (goedkoop naar de US soms?)

Klimatologisch hebben we hier ook last van Ike. Voor het weekend is er (weer) een wash out voorspeld; zo noemen ze het hier als je zowel op zaterdag als op zondag regen hebt.

Geen opmerkingen: