zaterdag 13 september 2008

In een gat gevallen?

Al maanden nemen we ons voor om vaker tijdens het weekend Toronto in te gaan en elke keer een andere wijk aan te doen -dat moet Jesper ook net volhouden. Vandaag beginnen we daar eindelijk mee en we beginnen in Yorkville; een wijk ten noorden van University die gekenmerkt wordt door authentieke panden en dure winkels.

Het is somber weer, maar voorlopig is het droog, dus in afwachting van de regen die het staartje van Ike meebrengt, gaan we op pad. We nemen Spadina om op onze bestemming te komen en zien daardoor direct een deel van Chinatown.

Parkeren is weer geen probleem en nadat Jesper uitgebreid een brandweerauto bij Firestation 312 heeft bestudeerd nemen we Yorkville Av. tot Avenue Rd. dan Cumberland St. en zijn doorgestoken naar Bloor St. W. Als je een beetje geld hebt, kun je hier je tijd wel volmaken, want alle bekende merken zijn vertegenwoordigd: o.a. Chanel, Louis Vuitton, Lacoste, Guerlain, Hermes en Gucci, maar voor de gewone man is er ook een Gap, H&M en grote vestiging van Winners aanwezig.


We hebben even het pand van het ROM (Royal Ontario Museum) bewonderd, een combinatie van de kubuswoningen in Rotterdam en de pyramide bij het Louvre, maar dan in het kwadraat (minimaal). Jesper's reactie toen we er eerder langs reden: "Die valt om, die gaat omvallen!"

We zijn nog wel de Pottery Barn (Kids) ingeweest. Ik weet dat ze er in Friends een beetje negatief over waren, maar mijn huis mogen ze er best mee volzetten hoor! Met moeite kregen we Jesper weg bij al het leuke kinderspul, zelfs een ritje in de lift kon hem niet overhalen.

Als laatste hebben we Yonge een stuk naar het zuiden afgelopen. Via een demonstratie bij de Church of Scientology en een hapje bij de Mac kwamen we terecht bij Dundas Square waar we hebben gescrambled: Op deze kruising krijgen sinds kort voetgangers voorrang en mogen 1 keer per cyclus in alle richtingen tegelijk oversteken, ook diagonaal. Voor Toronto is dit een experiment, maar in andere (Canadese) steden gebeurt het al langer. Toch ziet het er typisch uit en druist het in tegen alles wat je als kind hebt geleerd.


We zijn even op Dundas Square met al z'n reclame-uitingen blijven hangen - denk aan Times Square en Piccadilly Circus. Ook waren er nog restanten van het Toronto Film Festival dat vandaag voor het laatst is (maar Brad Pitt is al naar huis, denken we).

Onderweg had Jesper de subway al door de roosters in de straten horen rijden en na onze uitleg dat er een trein onder de stoep reed, wilde hij ook 'het gat in'. Gelukkig voor hem zaten wij er niet op te wachten dat hele eind weer naar de auto terug te lopen en dus ging hij voor het eerst met de metro. Drie haltes weliswaar, maar hij vond het errug interessant!

Terug naar huis Bloor afgereden tot aan Hyde Park (Honest Ed's gezien -wat een circus!) en via Lakeshore de Gardiner op. In een soort van natte, grijze tunnel zijn we naar huis gereden en nu, even na tienen, regent het nog steeds en volgens de voorspellingen houdt dit de komende 24 uur aan.

Geen opmerkingen: