zaterdag 8 augustus 2009

Grote jongensdroom?

Het Mekka voor volwassen mannen die nooit hun modeltreintje zijn ontgroeid. Je kent er vast wel een: Op de zolder of logeerkamer staat een mega-tafel met één grote treinbaan en eigenhandig knutselen ze het landschap in elkaar met bergen van ... waarvan eigenlijk? Papier Maché?


Maar de leden van de Halton County Radial Railway hebben het pas echt groots aangepakt; die zorgen dat ze oude, uitgerangeerde treinen en streetcars (trams) krijgen die ze restaureren in een oude loods en vervolgens maken ze er ritjes mee op een klein stukje spoorlijn. Waar wij dan ook weer van kunnen meegenieten. Avonden, weekenden en hele vakanties besteden ze aan het restaureren van deze juweeltjes, een proces dat soms jaren kan duren. Hun werk wordt wel gewaardeerd en ze zijn dan ook erkend voor hun rol in de geschiedenis van Ontario.

In Interurban London & Port Stanley Railway 8

Ik had het voorrecht om 'achter de touwen' te mogen kijken, uiteraard onder begeleiding van één van de leden. In korte tijd vertelde de man mij ontzettend veel over de paar wagens waaraan ze op dat moment werkten, van technische details tot aan de ontdekking van een andere verfkleur onder de TTC-kleur (streetcar bleek ook in NYC te hebben gereden). Veel te veel om te onthouden, maar het was absoluut duidelijk dat hij met veel liefde en vakkennis zijn (vrijwilligers)werk deed.

Na deze overdosis treinen, streetcars en rails, vroeg Jesper uiteraard direct nadat we het terrein af waren gereden of we nog over de rails gingen rijden.

Nog een interessante link: http://en.wikipedia.org/wiki/Halton_County_Radial_Railway

Foto's van lang niet de hele vloot staan op Flickr in onze Zomer 2009-set.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo allemaal,

Het zie er geweldig uit zeg dat spoorweg museum Utrecht zal hier wel jaloers om zijn.
Geniet er lekker van en we zien jullie weer gauw.
Dikke knuffel en liefs.

Jan en Marcella