woensdag 30 september 2009

Start spreading the news...


Van vrijdag 25 tot en met dinsdag 29 september waren we in 'The city that never sleeps', 'The Big Apple', ofwel New York. En hoe overleef je zo'n stad met een overactieve kleuter op sleeptouw?

Ten eerste, en dit is hééél belangrijk: je moet NIET willen winkelen. Je bent niet de enige, dus de kans dat je dat lieverdje kwijt raakt terwijl jij net dat leuke truitje staat te passen is groot. Ben je toevallig zo gelukkig dat jouw kind altijd netjes bij je blijft, dan wordt ze vast wel omver gelopen (want niet zichtbaar tussen de 'grote mensen') en haar gevoelige kinderhersentjes worden overgestimuleerd door alles wat ze ziet en hoort. En dan heb ik het nog niet over de groep gehad die alles wil hebben (vermijd de waanzinnige speelgoedwinkels). Nu zat ons hotel om de hoek van Fifth Avenue, dus ik moet bekennen dat ook wij -op de eerste dag al- een paar winkels hebben aangedaan: Modellen (M) met ontbloot bovenlichaam gezien in een afgeladen A&F, Disney mania en een DJ in de Diesel winkel - spijkerbroek gescoord, yeah!

Om je kleine medemens in een goede stemming te houden, moet je de toeristische uitstapjes enigszins aanpassen, maar vergeet vooral jezelf niet, want anders had je net zo goed naar de speeltuin om de hoek kunnen gaan. Onze toppers:

1. De metro en Hop-on Hop-off Bus voor het vervoer. Jesper is geobsedeerd door metro's sinds hij er een keer in Toronto in heeft gezeten en gelukkig voor hem is het een goedkope en snelle manier om van A naar B te komen. Ook hadden we voor $50 p.p. twee dagen toegang tot de blauwe dubbeldekker bus zonder dak. We hebben een rondje down town en een rondje up town gedaan; je ziet alles en je voeten slijten niet. En mocht het weer toevallig tegen zitten, een knalgele parka is bij de prijs inbegrepen. Maar ga als volwassene niet helemaal voorin zitten, want dan kijk je tegen de rand van de bus aan. Kleine wannabe buschauffeurtjes willen hier natuurlijk juist wel zitten!

Samen met mama de bus besturen

2. Central Park om even tot rust te komen; een groene oase tussen al het beton, met genoeg speeltuinen om overtollige energie kwijt te raken mocht dat nodig zijn. En dan is er natuurlijk de Zoo. Het kostte wat tijd Jesper er van te overtuigen dat Marty, Melman, Alex, Gloria en de rest er echt niet zouden zijn, want die waren natuurlijk ontsnapt naar Madagascar. De zeeleeuwen show maakte echter veel goed. (Door Disney hit Madagascar kregen wij Jesper ook mee naar Grand Central Station. Wie zei er dat televisie kijken niet goed is? Melman was uiteraard nergens te bekennen en de klok was weer gemaakt, maar voorlopig hadden wij de Main Concourse, de hal, gezien)

3. Voor het uitzicht verkozen wij Top of the Rock boven het Empire State Building. Jesper heeft zich uren vermaakt in de ruimte waar een soort lichtshow word geactiveerd door beweging. Op die manier had Martijn alle tijd foto's van het uitzicht (inclusief ESB) te maken. En de show in de lift naar de 67e etage is op zich al een vermelding waard.


4. American Museum of Natural History. Heel mooi opgezet en dat bedoel ik letterlijk en figuurlijk; 't is soms net een dierentuin met al die levensgrote diorama's. Wel zijn ze erg spaarzaam met het licht, zodat Jesper het soms een beetje eng vond.

5. Guggenheim Museum. Op het moment worden werken van Kandinsky tentoongesteld en de geometrische vormen en heldere kleuren zijn leuk voor kinderen. Bij de infobalie kun je een Family pack lenen met kleurpotloden en werkbladen en al zei Jesper direct dat hij niet zo'n 'tekening' kon maken, na een paar verdiepingen zat hij toch mooi de vormen en kleuren uit een Kandinsky te kopiëren! Terwijl Jesper daarmee bezig was, hadden Martijn en ik om beurten gelegenheid de Tannhauser collectie te bewonderen (van Gogh, Manet, Cézanne etc.) Als aandenken hebben we twee Guggenheim-mokken gekocht. Ik weet het, dat is wel het laatste dat we nodig hebben, maar ze zijn echt super gaaf!

6. Vooruit, nog een museum: Intrepid, een oud vliegdekschip + onderzeeër + Concorde. Misschien niet bovenaan de lijst voor moeders en dochters, maar Jesper vond de boot met vliegtuigen erg leuk en racete de smalle trappetjes op, op zoek naar stuurhut. En waar kun je nu nog kanonnen op New York richten en er mee weg komen? We zijn ook nog naar het NYC Fire Museum in SoHo geweest. Daar vooral veel oud materieel, maar ook een indrukwekkend memorial voor 9/11. En dan kom je er natuurlijk niet onderuit een summiere uitleg te geven over de gebeurtenissen van die dag. Wij hebben het gehouden op vliegtuigen die tegen de Twin Towers zijn gebotst. Bij de gift shop van het museum kochten we voor Jesper een setje brandweerautootjes van FDNY en daarmee speelde hij 's avonds in het hotel de 'botsing' al na... (Ground Zero hebben we ook bezocht en ook al is dat nu 'gewoon' een bouwput, de gedachte aan wat hier heeft plaats gevonden is toch wel beangstigend. Memorial bij NYFD Station 10 is ook erg mooi)


7. Statue Cruises. Onderweg naar het Statue of Liberty en Ellis Island kun je op je gemak de skyline van Manhattan bewonderen. Natuurlijk kan dit ook gratis met de Staten Island Ferry, maar wij wilden graag naar Ellis Island. Behalve dat je op de eilanden buiten een beetje kon rondrennen, vond Jesper er niet veel aan. Hij wilde nog best wel nadenken over hoe Miss Liberty van Frankrijk naar de VS was gekomen (want dat past natuurlijk niet in een pakketje van oma), maar het hele Ellis Island verhaal was toch een stap te ver. Ik heb op de Wall of Honor van Ellis Island nog gezocht naar onze familienamen en zowaar twee Bekkers gevonden en drie keer Voogd/t. Online bleken er 328 Bekkers (en 3 x Diependaal) geregistreerd te staan, maar daar zaten zo te zien veel dubbele bij.

8. Een laatste, maar zeker niet onbelangrijke tip: De accommodatie. Location, location, location is het toverwoord en wat dat betreft zaten wij goed. Het Salisbury Hotel ligt 2 blokken ten zuiden van Central Park en daarmee ook op loopafstand van bijvoorbeeld Times Square. Met Fifth Av. om de hoek vind je hier geen McDonalds, maar wel genoeg kleinere (afhaal) restaurantjes en de verplichte Starbucks. Het Salisbury heeft ongekend ruime kamers, veelal met pantry, en wij hadden voor een goede nachtrust/ontspannen avond een 1-bedroom suite geboekt. Ideaal! O ja, en de prijs/kwaliteit verhouding is voor New Yorkse begrippen zeer goed.

I'm leaving today...

Dinsdagochtend moesten we alweer inpakken. Dat wil zeggen: ik gooide alles in de koffers en Martijn heeft nog een poging gedaan een shirt te scoren bij de A&F. Helaas voor hem is dat niet gelukt. Jesper is nog een laatste keer Central Park in geweest en toen werd het tijd voor de taxi. Geen geel geval dit keer: De door man regelde voor ons de hotel limo! Erg leuk, alleen jammer dat zo'n lang gevaarte iets minder makkelijker het verkeer door scheurt. Gelukkig waren we toch nog op tijd op LaGuardia.

O ja, op Ellis Island vond ik nog teksten over Fiorello La Guardia: hij was daar tolk/vertaler (Duits, Italiaans en Croatisch) en heeft daarmee zijn rechtenstudie kunnen betalen. Later werd hij o.a. burgemeester van NYC.

We zijn nog geen 4 dagen weg geweest, maar het voelde als veel langer. Natuurlijk hadden we weer veel te veel foto's genomen, maar ik ben de afgelopen dagen flink aan het wissen geweest ... Op flickr staat de laatste selectie.

Geen opmerkingen: