vrijdag 24 december 2010

Blue Mountain - nog zo'n 'must see... and do'

Het grote voordeel van wonen in Ontario is dat je veel recreatie binnen handbereik hebt. Zo ligt er 90 minuten rijden van Toronto een ski-gebied: Blue Mountain. Wikipedia heeft dit erover te zeggen:
Uitzicht vanuit ons appartement
Blue Mountain is an alpine ski resort in Ontario, just northwest of Collingwood. It is situated on the Niagara Escarpment about 1 km from Nottawasaga Bay and is a major destination for skiers from southern Ontario. On average, Blue Mountain sells more than 750,000 lift tickets per year, making it the third-busiest ski resort in Canada, after Whistler-Blackcomb in British Columbia and Mont Tremblant in Quebec. It is one of the largest resorts in Ontario and has been extensively built out, featuring 34 runs, 13 chairlifts and 5 freestyle terrains. Majority-owned by Intrawest since 1999, the resort has recently undergone major renovations, including new high-speed lifts and a new "village" similar to those built at Tremblant and Whistler at its base. 
Geen van ons kan skiën, dus boekten we 5 nachten in het Mosaic op basis van een "Stay and Learn to ski" pakket. Gezellig met Harry, Tamara en Frederike, zodat de kids samen naar ski camp konden. Het was een last-minute beslissing dus rende ik de week voor vertrek van hot naar her om voor Jesper toch maar een winterjas erbij te kopen (eentje waarbij hij niet op een Michelin-mannetje lijkt), een balaclava en thermo ondergoed, nekwarmers voor de hele familie, skisokken, extra handschoenen etc. Omdat ook alle babyspullen 'meemoesten', werd het een hele volksverhuizing. Om er vervolgens bij aankomst achter te komen dat ik voor mezelf totaal géén handschoenen of muts had ingepakt...


We kwamen aan op zaterdagmiddag en hebben niet meer gedaan dan een rondje maken door het dorp en eten bij Firehall Pizza Co. Omdat er op zondag geen plek was bij het Kids Camp, hadden we voor die dag 90 minuten privé les geboekt voor de kids. Tot onze verbazing ging Jesper, na het passen van skischoenen, ski's en helm, als een mak lammetje mee met instructrice Dawn. Naast de kinderwei was de Discovery* uitgezet en daar ging Martijn aan de slag. Harry en Tamara gingen de lift in en ik heb (nadat ik even heb staan kijken en foto's maken) Julia de fles gegeven in South Base Lodge. Dat was nog een aardige onderneming, want Bugaboo door de sneeuw slepen, geen lift in de Lodge, magnetron boven, WC met Koala station beneden. Ik was net voor het einde van de les terug! Volgens Dawn was alles goed gegaan, maar vond Jesper de les boring...

's Avonds zijn we met zijn allen gaan eten bij 3 Guys and a Stove ter gelegenheid van Tamara's verjaardag. Helaas waren ze de details van onze reservering kwijtgeraakt, dus moesten we het zonder leuk aperitiefje en chocoladetaart als toetje doen. Extra jammer dat de manager niet even langs kwam om zijn excuses aan te bieden en een alternatief te regelen, maar ja. Het eten was gelukkig wel erg lekker!

Maandag, dinsdag en woensdag hadden Jesper en Frederike full day Ski Camp; afleveren om 9.00 uur, ophalen om 15.00 uur. Inclusief een peanut-free lunch. (Maar geen garanties natuurlijk) De eerste dag begon Jesper te schoppen en slaan toen Martijn hem weg bracht. Toen ik hem kwam halen was het ook huilen -al stond hij vlak daarvoor nog lachend op de ski's. Niets was goed: Camp was niet leuk en hij wilde echt morgen niet meer en zijn voeten deden pijn. Had je dan wel de juiste maat schoenen gekregen? Ja! Maat 12, net als gisteren. Even later lag hij alweer met Frederike in de sneeuw te rollen, dus het viel allemaal wel mee. Dinsdag en woensdag  ging alles goed, waarschijnlijk ook dankzij de leraren die Jesper 's ochtends heel resoluut van Martijn overnamen. Het eindresultaat van 4 dagen les? Jesper wil vooral rechtstreeks naar beneden skiën in "french fries"-houding. Hij kan best bochtjes maken, maar dat zal hij wel boring vinden!

Martijn had op maandag de Discovery afgerond, dus dinsdag was ik aan de beurt. Nadat ik bijna een uur bezig ben geweest bij de verhuur, kreeg ik een privé leraar toegewezen! (Ik was de enige bij stap 1)Voor de lunch kwam ik tot stap 3, waarbij ik op het laatst redelijk soepel slalommend de helling af ging. Na de lunch voelden mijn benen eigenlijk meteen niet lekker en ik ging dan ook direct op mijn plaat! Toch nog maar een paar keer met de Magic Carpet naar boven gegaan om te kijken of het beter ging, maar helaas. De laatste twee dagen hield ik het voor gezien: De rest mocht van mij de kou in, ik bleef lekker bij Julia -die ondertussen diarree en ontzettende luier uitslag had. Martijn heeft daardoor veel kunnen oefenen en is aan het eind van de vakantie zelfs samen met Harry wezen nacht skiën op de blauwe piste. Al bleek die helling een dag later bij daglicht toch een stuk steiler te zijn dan hij dacht!

Op onze laatste dag, donderdag, zijn vader en zoon gezamenlijk gaan skiën. Al moet je dat gezamenlijk niet al te letterlijk opvatten. Martijn was vooral goed om Jesper het laatste, vlakke, stukje naar de Magic Carpet te slepen, want "hij kon best zelf skiën" en wilde ook niet achter papa aan.  Maar hij had wel gezegd dat dit de "beste vakantie ever" was!

De foto's staan op flickr.

* Discover Skiing & Snowboarding, een 5-stappen programma waarbij je in je eigen tempo kunt leren skiën of snowboarden. Bij elke stap staat een leraar die je laat zien wat je moet doen en vertelt wanneer je naar de volgende stap door kunt. Een geweldig systeem waarbij je niet aan tijd gebonden bent. Het is goedkoper dan een privéles en toch is je pas geldig voor een hele dag. Je komt wanneer het je uitkomt, gaat weg om te lunchen of als je moe bent en gaat weer verder als je er klaar voor bent. En je ski (of snowboard) uitrusting en (beginners)liftpas is ook inbegrepen!


1 opmerking:

duijsensfamily zei

Hoi!
Grappig, de eettentjes die jij noemt klinken allemaal bekend in de oren van ons dagje Blue Mountain in oktober.
Het is een leuk dorpje, ben benieuwd naar de skimogelijkheden.
Als je het eens een keer dichtbij huis wilt zoeken, dan kun je nog skien in Orangeville. Erik en Myrthe hebben het vorige week uitgeprobeerd en waren we content.
Jesper is er blijkbaar nog niet over uit of hij het wel of niet leuk vindt??
Foto's kon ik helaas niet zien, maar leuk om jullie ervaringen allemaal te lezen.
Fijne jaarwisseling!
Gr. Claudia