vrijdag 4 februari 2011

Hoe zorg je ervoor dat Oakvillians niet ingesneeuwd raken?

In twee woorden: Geld en Mankracht. Oakville's Roads and Works Operation moet meer dan 2000 kilometer weg sneeuw- en ijsvrij maken tijdens de wintermaanden. Daarvoor hebben ze een budget van $ 6 miljoen, gebaseerd op gemiddeld 5 grote stormen waarbij echt de hele stad sneeuwvrij moet worden gemaakt. Een gemiddelde sneeuwstorm kost ongeveer $ 300.000 tot $ 350.000, wordt het echt bar en boos dan lopen de kosten al snel op tot een half miljoen dollar.

Het sneeuwruimen gebeurt altijd volgens dit draaiboek:
1. Alle hoofdwegen (bijv. Trafalgar, Third Line)
2. Secondaire wegen (Westoak Trails, Pine Glen)
3. Woonwijken alleen als er meer dan 10 cm is gevallen


 Als er niet genoeg sneeuw is gevallen wordt in sommige straten (zoals de onze) wel zand/grit gestrooid, maar niet geveegd. Straten waar (school)bussen doorheen rijden worden altijd snel geveegd.

Alhoewel de stad 35-40 wagens klaar heeft staan, toch kan het 24 uur duren (gerekend vanaf het eind van een storm) voor alle wegen en de ca. 850 kilometer trottoir zijn schoon gemaakt. Oakville gaat  nu ook een pilot starten met een windrow verwijderings programma. Een dienst die ze al wel tegen betaling aan senioren bieden. De windrow is de berg sneeuw die zich aan het eind van je oprit verzamelt nadat de snow plow door de straat is gereden. Meestal heb je je oprit dan al geveegd, dus dan kan je weer aan de slag!

Tijdens de sneeuwstorm van afgelopen woensdagochtend was genoeg sneeuw gevallen voor het volledige programma; 's avonds rond een uur of zeven kwam de tractor al door de straat en konden we dus weer veilig op pad.

NB. Oakvillians, ja dat zijn wij, inwoners van het mooie Oakville!

2 opmerkingen:

Elke zei

Waar haal jij toch al die info? Nuttig om te weten. En met die pilot geraakt dus misschien ook mijn vraag opgelost, namelijk: waar blijf je met al die sneeuw aan je oprit als er een berg van 1,5 of 2m hoog ligt.
(Martijn kwam me woensdag zeggen dat ik gewoon de bergen moest verplaatsen naar andere plaatsen in onze tuin. Ook een oplossing natuurlijk, en ik heb dat dan maar uitgevoerd.)

Amanda Diependaal-Bekker zei

In de Beaver van 19 januari stond hierover een artikel. Misschien hebben ze in Nederland (of Belgie) nog wat aan de info!